Contents
Is The Deep End of the Ocean waargebeurd
Dat zeker, maar wel echt gebeurd. Het verhaal, dat al door Jacquelyn Mitchard in een beststellervorm werd gegoten, krijgt hier een redelijke uitwerking.
Wat is het idee achter The Ocean Cleanup
The Ocean Cleanup | ||
---|---|---|
Oprichting | 2013 | |
Oprichter(s) | Boyan Slat | |
Hoofdkantoor | Rotterdam | |
Werknemers | 80 | |
Omzet /jaar | 30.485.000 euro (2019) | |
Website | www.theoceancleanup.com | |
|
/td>
The Ocean Cleanup is een niet-gouvernementele organisatie, in het leven geroepen om plastic afval op te ruimen uit rivieren en oceanen, middels methoden die zijn bedacht door Boyan Slat (1994), een Nederlandse uitvinder en milieuactivist, In 2021 haalde The Ocean Cleanup 816.000 kilo afval uit de oceanen.
Waar gaat Deep Water over
Plot Deep Water Eén van haar minnaars wordt op een gegeven moment vermoord en de politie weet de dader niet te vinden. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar wanneer Vic plots laat doorschemeren dat hij achter de moord zat, komt er een bom onder dit bijzondere huwelijk te liggen.
Kunnen we de plastic soep opruimen?
Het opruimen kan beginnen – Tijdens 9 verschillende tests werd in totaal al 28.650 kg plastic afval opgevist. Je kan het eigenlijk niet echt goed nieuws noemen, maar het betekende wel een succesvolle afronding van de testfase. In oktober 2021 werd bekend gemaakt dat The Ocean Cleanup nu daadwerkelijk de Grote Oceaan op gaat om de plastic soep op te ruimen.
Hoe gaat het met het opruimen van de plastic soep?
Plastic is overal. Het is nuttig en handig, maar tegelijkertijd een van de grootste milieuproblemen waar de wereld mee kampt. Plastic vervuilt alle ecosystemen, zelfs de meest afgelegen plekken op aarde, Dieren raken in het plastic verstrikt en sterven een langzame, pijnlijke dood.
Hoeveel plastic ligt er in de Ocean?
Plastic afval komt uiteindelijk terecht in de plastic soep De plasticvervuiling van de oceanen is gekend als de plastic soep, een immens en mondiaal probleem. Inderdaad, immens groot, zelfs zo groot dat er geen exacte cijfers bekend zijn. Momenteel wordt er geschat dat er ca.100 tot 150 miljoen ton plastic afval in onze oceanen en zeeën ronddrijft.
In totaal spreken we over een gebied van minstens 700.000 km² tot misschien zelfs meer dan 15.000.000 km² waarin de ganse waterkolom ernstig is vervuild, vanaf het wateroppervlak tot de zeebodem. Zelfs tot op 5 kilometer diepte is er plastic afval aangetroffen. Deze getallen zijn duizelingwekkend, net als de schatting dat er in totaal minstens ca.5 triljoen stukken en stukjes plastic ronddrijven in onze zeeën en oceanen.
Dat is ca.5.000.000.000.000 stukjes. Dit zou zelfs nog een voorzichtig cijfer kunnen zijn. En het feit dat de schattingen zo erg uiteenlopen, is niet eens het ergste, het ergste is dat de vervuiling er is, zowel onzichtbaar onder de vorm van microplastics als zichtbaar onder de vorm van macroplastics.
Je moet al moeite doen om het niet te zien. Het oppervlak van de plastic soep is zonder meer reusachtig. We spreken over minimaal de oppervlakte van de staat Texas, dit wil zeggen groter dan Frankrijk en zelfs dubbel zo groot als Duitsland. Hier houdt het nog niet op. Naast de gyres zijn er nog talloze hotspots waar eveneens hoge concentraties aan plastic afval aanwezig zijn, dikwijls zelfs hoger dan in de gyres; De Middellandse Zee is een dergelijke hotspot.
Langs alle kanten wordt er plastic aangevoerd, maar de voornaamste verbinding met de oceaan, nl. de Straat van Gibraltar, is zodanig eng dat het plastic er niet meer uit kan. De concentratie aan plastic in de Middellandse Zee opgelopen tot ca.116.000 stukjes per vierkante kilometer Ook de Zwarte Zee en de Oostzee zijn ernstig vervuild met plastic.
Waar draait Nederland onder water?
Op 21 maart a.s. vindt de première plaats van “Nederland Onder Water – Duik in onze ongekende natuur”. Voor het eerst zien we de nog onbekende, maar buitengewoon rijke Nederlandse onderwaternatuur in volle glorie. De film is geregisseerd door Arthur de Bruin en geproduceerd door Ispida Wildlife Productions, bekend van o.a.
- Marker Wadden” en “WOLF” en zal in het najaar van 2022 door AVROTROS worden uitgezonden.
- De première vindt plaats in Theater Amare in Den Haag en is de eerste publieke vertoning, bestemd voor alle partners en iedereen die aan de film heeft meegewerkt.
- Begin april zal de film vertoond worden tijdens de Nature On Tour maand van Pathé, die op 2 en 3 april van start gaat.
Daarna zal de film nog de hele maand april in de Pathé bioscopen te zien zijn. In het najaar van 2022 zal Nederland Onder Water bij AVROTROS debuteren op de nationale televisie. Twee jaar aan materiaal In 2017 ontstond bij Arthur de Bruin (39), die naast regisseur ook visonderzoeker bij RAVON (Reptielen, Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) is, het eerste idee voor een film over onderwaternatuur in Nederland.
Nu, na veel voorbereiding en twee jaar full time filmen later, legt hij samen met Ispida Wildlife Productions en AVROTROS de laatste hand aan een adembenemende film waarin de natuur zelf spreekt en een wereld toont, die we niet eerder zagen. “Ik hoop dat mensen bij het zien van deze film dezelfde verwondering voelen die ikzelf heb ervaren”.
Hoofdrolspelers De film speelt zich bijna volledig onder water af en het is daarom niet zo gek dat hij nu pas is gemaakt. Een aantal decennia geleden was het vrijwel onmogelijk geweest om onder water te kunnen filmen, vertelt Arthur: ” In de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw waren onze wateren zo vervuild dat je weinig zag.
In ons collectieve geheugen heerst de gedachte dat Nederlands water troebel en saai is. Maar dwars tegen die gedachte in, is er afgelopen decennia een bijzondere verandering gaande in Nederlands zoet water: zeldzame bewoners keren op spectaculaire wijze terug. Dat zijn nu de hoofdrolspelers van de film : soorten waar RAVON zich al jarenlang voor inzet.
Een bittervoorn bijvoorbeeld, die zich sterk heeft uitgebreid door de goede waterkwaliteit, is niet alleen prachtig gekleurd in de paaitijd, zijn bijzondere levenswijze in symbiose met een zwanenmossel is buitengewoon bijzonder en heb ik in detail vastgelegd.
Maar ook verborgen soorten als de grote modderkruiper, die als een overlevingskunstenaar in onze uiterwaarden leeft, staat in de schijnwerpers. Voor de zeer mysterieuze paling is daarnaast nog een bijzondere hoofdrol weggelegd.” PR inhaalslag voor koudbloedigen De Bruin is in zijn dagelijks werk visonderzoeker bij RAVON, de natuurorganisatie die hem de ruimte gaf om zich volledig op het project te kunnen toeleggen: “Ik merkte in mijn werk dat natuurbeheerders en -beschermers over het algemeen meer op het land gericht zijn dan op waterleven.
Omdat je planten, zoogdieren en vogels dagelijks kunt zien, krijgen ze meer aandacht, terwijl er ook natuurdoelen en ambities zijn afgesproken voor de wereld onder de waterspiegel. Denk maar aan grote modderkruiper, de rivierprik en andere soorten waar we vanuit Europese regelgeving als Nederland voor aan de lat staan.
Onderwatersoorten leiden een verborgen bestaan, zelfs voor mensen die vakinhoudelijk op de hoogte zijn. Ik hoop dat deze film daar wat aan kan veranderen. Je zou het als een ‘PR inhaalslag voor koudbloedigen’ kunnen zien.” Omarmen en beschermen De film is echter vooral bedoeld voor een breed publiek: voor jong en oud en alle leeftijden: “De film gaat over de wereld onder water, het dagelijkse leven van haar bewoners, van Zuid-Limburg tot aan het Noordzeekanaal.
Hij laat zien hoe alles met elkaar verbonden is. Ik heb mijn uiterste best gedaan om de dieren en hun leefgebied te laten zien zoals ze zijn en hoe ze zich gedragen. Ik hoop dat mensen de onderwaterwereld meer zullen gaan omarmen en zien dat deze net zo fascinerend is als de bovenwaternatuur.
Waar kan ik Deep Water zien?
Deepwater Horizon – Pathé Thuis.
Hoe lang duurt het voor een plastic fles vergaat?
Marien zwerfvuil is een wereldwijd probleem dat steeds groter wordt. Elk jaar belandt er wereldwijd gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval in zee, ofwel elke minuut een volle vrachtwagen afval. Plastics blijven tot 450 jaar aanwezig, en de kleine fragmenten verdwijnen zelfs nooit helemaal. Marien zwerfvuil vermijden en verminderen staat hoog op de nationale en internationale agenda.
Waarom breekt plastic niet af?
Fragmentatie – Plastic breekt geleidelijk af tot steeds kleinere plasticdeeltjes. Al die kleine deeltjes vergaan nooit en zijn werkelijk overal: in water, grond en lucht.
Hoeveel plastic zit er in de Noordzee
Op ons strand vind je 137 items per 100 meter vloedlijn. Het grootste deel van het afval op de zeebodem en het strand bestaat uit plastic(respectievelijk 90 en 80 procent ). Ook microscopisch plastic afval (microplastics) is talrijk aanwezig in het Belgische deel van de Noordzee.
Wat vervuilt de zee het meest?
Plastic afval vervuilt de oceanen steeds meer. Naar schatting zouden de oceanen tegen 2050 meer plastic dan vis kunnen bevatten. Plastic is een van de zeven onderwerpen die door de Europese Commissie als cruciaal worden beschouwd voor het bereiken van een circulaire economie in de EU in 2050.
Wie is de uitvinder van plastic
Biljartballen – Dat plastic net als de wasmachine en de balpen ons leven zo radicaal kon veranderen, is te danken aan een reeks uitvinders in de afgelopen anderhalve eeuw. Zoals de Britse uitvinder Alexander Parkes, die in 1862 na zijn experimenten met natuurlijk rubber, parkesine ontwikkelde.
Een buigzaam soort semi-natuurlijke kunststof waarvan de eerste tennisballen en filmrolletjes werden gemaakt. Of John Wesley Hyatt. Deze Amerikaan wilde wel de 10.000 dollar verdienen die een grote biljartbalmaker uitloofde aan de uitvinder van een alternatief voor het schaarse ivoor. Met het celluloid dat Hyatt ontwikkelde, konden biljartballen, gebitsplaatjes en later ook speelgoed, hemdsboorden en kammen worden gemaakt.
Of Hyatt de prijs won, is niet bekend. Wel verwierf hij in 1869 het patent op zijn product. ” Toen plastic een rage werd, was het materiaal niet aan te slepen De eerste volledig synthetische kunststof ontsproot uit handen van Leo Baekeland, een Amerikaanse chemicus van Belgische afkomst.
- Met het bakeliet, dat hij in 1907 ontwikkelde, konden spullen mooier, goedkoper, sneller en veiliger gemaakt worden.
- Het kunsthars werd verwerkt in telefoons, Kodak-fototoestellen, deurklinken, radiokasten, wc-brillen, en weer die biljartballen.
- Bakeliet was een doorbraak voor de elektrotechniek, want door de isolerende en beschermende eigenschappen was het geschikt voor behuizingen van stopcontacten, lichtschakelaars en röntgenapparatuur.
In 1928 bouwde Philips in Eindhoven een van de grootste bakelietfabrieken ter wereld.
Kan plastic zinken?
uitleg dubbele laag
antwoorden op vraag 1Olie en water mengen niet. De olie blijft op het water drijven. Er ontstaan twee lagen. op vraag 2Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven wat je dacht dat er zou gebeuren. op vraag 3Sommige voorwerpen zijn tot de bodem van het glas gezonken. Sommige voorwerpen zijn alleen door de olie gezonken, maar blijven op het water drijven. Sommige voorwerpen blijven bovenop de olie drijven. op vraag 4Alle antwoorden zijn goed, als je hebt opgeschreven hoe je denkt dat het komt. uitleg Glas en metaal zijn zwaarder dan water en olie. Glas en metaal zinken tot de bodem. Plastic is lichter dan water maar zwaarder dan olie. Plastic zinkt in olie, maar blijft op water drijven. Hout en kurk zijn lichter dan water en olie en blijven dus bovenop drijven. | |
Olie mengt niet met water en blijft als een laag op het water drijven. Het proefje legt uit hoe dat zit. Een kubieke centimeter (1 cm 3 ) glas of metaal is zwaarder dan een kubieke centimeter water of olie. Je kunt ook zeggen dat de dichtheden (dichtheid = massa / volume) van glas en metaal groter zijn dan de dichtheden van water en olie. Daarom zinken de voorwerpen van glas en metaal in zowel water als olie. Bij het proefje bevinden ze zich op de bodem van het glas. Een kubieke centimeter plastic is lichter dan een kubieke centimeter water, maar zwaarder dan een kubieke centimeter olie. De dichtheid van plastic is dus kleiner dan de dichtheid van water, maar groter dan de dichtheid van olie. Daarom blijven plastic voorwerpen wel drijven in water, maar zinken ze in olie. Bij het proefje bevinden ze zich op het water midden in het glas.Sommige soorten plastic zijn zwaarder dan water, maar blijven er toch op drijven. Dit komt doordat er een laagje olie aan het oppervlak van het plastic blijft plakken als je het voorwerp in het glas met water en olie doet. Door dat laagje olie is het zware plastic niet meer zwaar genoeg is om te zinken.Voor een kubieke centimeter hout of kurk geldt dat het lichter is dan een kubieke centimeter water of olie. De dichtheden van hout en kurk zijn dus kleiner dan de dichtheden van water en olie. Daarom blijven voorwerpen van hout of kurk drijven op zowel water als olie. Bij het proefje bevinden ze zich op de olie boven in het glas.Er bestaan soorten hout die zwaarder zijn dan water en deze zinken in zowel olie als water.
Tip: andere geschikte voorwerpen voor het proefje zijn bijvoorbeeld paperclips, steentjes en plastic speelgoed.ga naar:print:doe meer proefjes over:,,,,, |
|
uitleg dubbele laag
Wat gebeurt er als plastic in de zee komt
Wat is er aan de hand? – Het zeewater is op veel plaatsen flink vervuild door bijvoorbeeld pesticiden uit de landbouw, afval uit rioleringen en verloren vistuig uit de visserij. Veel dieren hebben hier last van zoals koralen, zeeschildpadden en walvissen. Ook olie- en gaswinning op zee en de plastic soep zorgen vormen een grote bedreiging voor het leven in zee en voor ons mensen. Michael Sutton / WWF Bijna een derde van het olie en gas, komt uit de zeebodems van de Noordpool tot de tropen. Het testen, boren en de olielekkages zijn schadelijk voor de dieren in zee. Nieuwe technologie maakt het zelfs mogelijk om op nog diepere locaties te boren en delven met alle risico’s van dien.
Zelfs de groenere, duurzamere energievormen zoals wind- en golfslagenergie hebben hun weerslag op de natuur en moeten goed worden onderzocht op hun impact op het leven in zee. De diepzee is de meest mysterieuze plek van onze planeet. Dit grotendeels onbekende gebied bedekt ongeveer de helft van de oppervlakte van de aarde.
De diepzee is één van de laatste plekken waar de invloed van menselijke activiteiten nog relatief beperkt is. Er zijn veel grondstoffen te vinden. Denk maar aan metalen zoals mangaan, koper, kobalt en nikkel die gebruikt worden voor onze smartphones, elektrische fietsen en windturbines.
- De ontginning van deze grondstoffen verstoort de zeebodem en vernietigt soorten die we nergens anders vinden.
- De sedimentstofwolken die daarbij ontstaan, kunnen gevolgen hebben op lange termijn en over gigantische afstanden.
- Omdat mariene ecosystemen geen duidelijke fysieke grenzen hebben, kan diepzeemijnbouw niet geïsoleerd gebeuren.
Het resultaat? Onvoorspelbare gevolgen, zelfs tot op het vasteland. Vispopulaties kunnen wereldwijd getroffen worden met mogelijk desastreuze gevolgen voor het leven in zee, en ook voor mensen, want vis de belangrijkste bron van eiwitten voor drie miljard mensen en biedt bestaansmiddelen voor ongeveer 200 miljoen mensen. Global Warming Images / WWF Het gebruik van pesticiden en kunstmest op landbouwbedrijven is in de afgelopen 50 jaar met een factor 26 toegenomen. Bij iedere regenbui komen de chemicaliën in nabijgelegen beken en rivieren, maar ook in het grondwater terecht. Shutterstock / Ian Dyball / WWF-Peru Per jaar komt meer dan 11 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Het plastic dat in de zeeën terechtkomt verteert niet. Het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water veranderen de oceanen in een plastic soep.
Dat kost miljoenen vissen, vogels, zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen het leven. Lees meer over Plastic Soep Jürgen Freund / WWF Martin Harvey / WWF Hartmut Jungius / WWF Jorge Sierra / WWF Jorge Sierra / WWF Milos Bicanski / WWF-UK Milos Bicanski / WWF-UK We proberen vervuiling tegen te gaan door op alle niveaus te lobby’en voor een schonere zee.
Ook helpen we met lokale projecten de bevolking de oceanen te beschermen tegen vervuiling.
- 1